Veelgestelde vragen

Hieronder geven we een aantal antwoorden op de vragen die we regelmatig krijgen ? Hebt u nog een andere vraag aarzel dan niet om ze te stellen.

Je vindt op onze online vluchtplanner al onze open plaatsen voor dit vliegseizoen. Elke vliegregio wordt per regelmaat ingepland. Staat jouw regio er niet meer tussen, dan betekent dit dat de vluchten reeds zijn volgeboekt. We hebben alvast de kalender voor de start van het vliegseizoen 2024 open gezet.

De prijs van een ballonvaart start vanaf 130 euro per persoon. Je kan al onze prijzen en verschillende ballonvaarten vinden onder ons aanbod.

Proficiat met jouw cadeaubon. We nemen je graag mee in onze mand. Alle informatie vind je op filvaballonvaart.be/filva-bon

Je kan bij Filva Ballonvaarten gemakkelijk jouw Bongo bon gebruiken en online een ballonvlucht reserveren. Je vindt alle nodige informatie op filvaballonvaart.be/bongo. Hou alvast je Bongo code (9 cijfers) en je activatiecode (3 cijfers) bij de hand.

Je kan bij Filva Ballonvaarten gemakkelijk jouw Cadeaubox bon gebruiken en online een ballonvlucht reserveren. Je vindt alle nodige informatie op filvaballonvaart.be/cadeaubox. Hou alvast je Cadeaubox code (9 cijfers) en je activatiecode (3 cijfers) bij de hand.

Je kan je Wonderbox bon gebruiken om bij Filva Ballonvaarten een ballonvlucht te reserveren. Hiervoor dien je contact op te nemen met onze planningsdienst per telefoon of per e-mail. Hou alvast je Wonderbox code bij de hand.

We vragen om een volgwagen te voorzien om de ballon mee te volgen. De volgwagen kan dan gewoon de grondcrew tijdens de ballonvlucht achterna rijden zodat je daarna kan opgepikt worden. Jouw volger voorzien we, net zoals jij, ook van een glaasje bubbels of frisdrank na de ballonvaart. Heb je geen eigen volgwagen, dan kan je bij ons vervoerstickets kopen en verzorgen wij je vervoer terug naar het opstijgterrein. Deze Tickets Vervoer (één per persoon) dien je ten laatste de dag voor de vaart online aan te kopen. 

We vliegen 7 dagen op 7 als het weer dit toelaat. Uur van afspraak is in de ochtend bij zonsopgang en in de avond een 2u voor zonsondergang.

Hierbij een indicatie van het afspraakuur.

 

Avondvaart

Ochtendvaart

Eerste helft april

± 18u30

± 08u00

Tweede helft april

± 19u00

± 07u30

Eerste helft mei

± 19u30

± 07u00

Tweede helft mei

± 20u00

± 06u30

Juni

± 20u00

± 06u00

Eerste helft juli

± 20u00

± 06u00

Tweede helft juli

± 20u00

± 06u30

Eerste helft augustus

± 19u30

± 07u00

Tweede helft augustus

± 19u00

± 07u30

Eerste helft september

± 18u30

± 08u00

Tweede helft september

± 18u00

± 08u30

Oktober

± 17u00

± 09u00

We raden sportieve en gemakkelijke kledij aan alsook stevige platte schoenen of laarzen. Géén hoge hakken. 

We krijgen veel de vraag of het kouder is eenmaal in de lucht. Aangezien we meedrijven mét de wind en de brander vlak boven ons hoofd staat, is het niet kouder dan op de grond. Een pet of hoedje als bescherming tegen de warmte van de brander is wel aanbevolen. Bij ochtendvaarten raden wij waterdichte schoenen of laarzen aan omdat de velden dan nog vochtig zijn van de ochtenddauw.

 • Iedereen kan meevaren vanaf 6 jaar tot en met 99 jaar (de hoogte van de mand is 1m20 en daar dienen de kinderen best over te kunnen kijken)
 • Kinderen dienen steeds vergezeld te zijn door een volwassen familielid of een bekende
 • Indien je zwanger bent kan je niet mee ballonvaren. Wij vinden de veiligheid van je kind én jezelf té belangrijk. Geniet dan later van je ballonvaart, we verlengen gratis met plezier de houdbaarheid van je cadeaubon of je ticket
 • Wat betreft andere eventuele fysieke beperkingen: hou er rekening mee dat je minstens 1 uur moet rechtstaan in de mand (je kan wel leunen op de rand van de mand) en dat de landing eventueel een schok kan geven
 • Je kan ons steeds contacteren om jouw situatie te bespreken
 • Bij twijfel vraag je best raad aan je huisdokter
 • Vertel steeds voor de vlucht aan de piloot als je eventuele ongemakken zou hebben

Ballonvaren is één van de veiligste activiteiten in de luchtvaart. De landing kan wel eens sportiever zijn maar als je de aanwijzingen opvolgt van de piloot is het super veilig. De ervaren piloten geven voor de vaart een uitgebreide briefing en je kan steeds met al je vragen bij hen of de crew terecht. Ze helpen je graag verder ! 

Ja dit kan, maar ons ‘hoofdseizoen’ loopt normaliter van april tot eind oktober. Van april tot september wordt er dagelijks gevlogen, in oktober enkel tijdens de weekends. Gedurende de rest van het jaar kan je inschrijven voor onze wintervaarten in de sneeuw of je kan een speciale aanvraag voor een privé-vlucht doen.

Om te gaan ballonvaren mag het niet te hard waaien en ook niet regenen. Regenen kunnen we makkelijk uitleggen, dit wil zeggen GEEN neerslag. Wind is afhankelijk van de regio maar hou er rekening mee dat 2bft al vrij pittig is om op te stijgen. 

We zijn met de luchtballon afhankelijk van de windrichting én snelheid. 1-2 beaufort kan men nog ballonvaren 3 is reeds teveel. Geen wind is ook niet leuk. In de avond neemt de wind meestal af (2uur voor zonsondergang) en in de ochtend neemt deze toe (2u na zonsopgang). Daarom spreken we dus ook af bij zonsopgang of een 2u voor zonsondergang.

Indien je zwanger bent kan je niet mee ballonvaren. Wij vinden de veiligheid van je kind én jezelf té belangrijk. Geniet dan later van je ballonvaart, we verlengen gratis met plezier de houdbaarheid van je cadeaubon of je ticket

 • Een hartelijke verwelkoming en inchecken op het opstijgterrein
 • Professionele briefing door de piloot met praktische uitleg
 • Een mooie en veilige ballonvaart van 1 uur
 • We varen op verschillende hoogtes zodat de gelukkige kan genieten van zowel een schitterend panorama als van de details op de grond
 • Ruime en comfortabele manden. Onze manden zijn tevens verdeeld in compartimenten wat voor een hogere veiligheid zorgt bij landingen met meer wind
 • Inflight foto
 • Gepersonaliseerd aandenken
 • Après ballon met bubbels en frisdranken, ook voor de volgwagen
 • Verzekering bij Axis conform de Europese luchtvaartwetgeving

Ja dit kan zeker en vast, vraag misschien wel even aan de medereizigers of ze het erg vinden om ook op jouw foto’s te staan. Misschien hebben ze dit liever niet. Ballon en piloot hebben er zeker geen problemen mee 🙂 

Neen , aangezien we meedrijven met de wind en de brander zo dichtbij is is het zeker niet kouder dan aan de grond. We raden zelfs aan om een petje of hoedje mee te nemen tegen de hitte van de brander.

Al onze luchtballonnen zijn, zoals vliegtuigen, verzekerd bij Axis, de verzekeraar in België voor de luchtvaart. Al onze polissen voldoen aan de Europese wetgeving en regelgeving.  

De ballonmanden zijn van riet om verschillende redenen, riet is licht, stevig en flexibel. Het absorbeert ook een beetje de landing. Stel dat een mand in aluminium zou zijn dan zou deze er nogal geblutst uitzien na 100 landingen.

Alle onderdelen van een luchtballon, mand, brander, enveloppe, gasflessen maar ook alle andere kleinere onderdelen worden minstens 1 keer per jaar gecontroleerd. Deze keuringen gebeuren door een werkplaats die werken volgens de strenge richtlijnen van EASA (European Aviation Safety Agency) en de constructeurs.

Bijna altijd gaan jullie samen met andere passagiers de lucht in. Tenzij jullie een privé ballonvaart geboekt hebben. Dan gaat enkel jullie gezelschap samen met de piloot ballonvaren.

Ja hoor dit kan, mits een goede inzet. Filip is instructeur en legt je graag uit hoe en wat je moet doen om ballonvaarder te worden.

Hoe hoog we gaan met de luchtballon is afhankelijk van de regio waarin we gaan ballonvaren maar meestal is dit in België maximaal 4500ft. Het goede nieuws hier is dat men in een luchtballon geen hoogtevrees heeft omdat,  eenmaal opgestegen, er geen contact meer is met de grond. Een ballonmand hangt bovendien zeer stabiel en stil en we hebben uit ervaring vastgesteld dat zeer weinig mensen schrik hebben in een luchtballon.  Dus geen paniek, hoogtevrees komt bijna niet voor in een luchtballon. Je eerste keer meevaren blijft natuurlijk altijd wel een beetje spannend.

De vlucht zelf duurt 1u tot 1u30 afhankelijke van de landingsmogelijkheden. Voor de hele avond, van verwelkoming tot einde van de après ballonvaart, mag je toch een 3 tot 4u rekenen.

Je kan de gsm gebruiken om foto’s te nemen en te delen op jullie social media (vergeet ons niet te taggen). Een sms of Whatsapp sturen kan ook, maar bellen mag niet. Dit is storend voor de andere passagiers en een ballonvaart is uiteindelijk toch vooral genieten van de rust en stilte. Vanaf een bepaalde hoogte is er ook slechte ontvangst.

Aangezien we met de luchtballon meedrijven met de wind weten we nooit op voorhand waar we landen. We zullen dus steeds onuitgenodigd bij een landbouwer landen. Die verdient alle respect en we willen dus graag zijn veld achterlaten zoals we toekwamen: zonder zwerfvuil dus.

Chat openen
1
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?